Jamie Oliver, de wereldberoemde Britse naked chef, staat bekend om zijn
kruistocht tegen ongezond eten. Zo voerde hij actie voor betere maaltijden
op Britse scholen.

Maar Jamie’s eigen restaurants blijken niet altijd vlekkeloos te werken. De Britse voedselinspectie heeft elf van de zeventien vestigingen van de keten Jamie’s Italian berispt wegens falende hygiëne. Dit speelde tussen november 2009 en november afgelopen jaar, zo meldt de Britse krant The Daily Mail, die de informatie verkreeg met een beroep op de Britse wet voor vrijheid van informatie, de Engelse versie van de Nederlandse Wet Openbaarheid Bestuur (WOB).

Risico vuil voedsel
Inspecteurs bij Jamie’s Italian in Guildford waren bezorgd dat klanten
blootgesteld konden worden aan de E-coli bacterie. Bij de vestiging in Leeds
zouden klanten het risico lopen ‘vervuild’ voedsel te krijgen
voorgeschoteld. Bij het vlaggenschip, Jamie’s Italian in zakendistrict
Canary Wharf in Londen, werd vlees geserveerd waarvan de houdbaarheidsdatum
was verstreken.

Jamie’s Italian positioneert zich als keten waar je degelijk Italiaans kunt
eten tegen redelijke prijzen. In een reactie tegenover The Daily Mail,
stelde de woordvoerder van Oliver dat het in alle gevallen gaat om kleinere
tekortkomingen die onmiddellijk zijn gecorrigeerd. “Jamie’s Italian
heeft twee fulltime specialisten in dienst om de veiligheid van het voedsel
te garanderen.”

Oliver verdient, naast de restaurants, ook veel met zijn boeken en heeft een
marketingdeal met de keten Sainsbury’s. Bij de jongste editie van de Britse
rijkenlijst van de Sunday Times, eindigde Oliver op plaats 679 met een
geschat vermogen van 106 miljoen pond, circa 120 miljoen euro.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl